Ricciardo sa stal víťazom Veľkej ceny Kanady, Hamilton nedokončil

09.06.2014 Celý región

Montreal 8. júna (TASR) - Daniel Ricciardo na monoposte značky Red Bull sa stal víťazom Veľkej ceny Kanady, siedmeho podujatia seriálu MS automobilov F1. Dvadsaťštyriročný Austrálčan triumfoval v dramatickom závere, keď dve kolá pred koncom predstihol Nemca Nica Rosberga na mercedese, a dosiahol svoj premiérový triumf v kariére.

Rosberg si zásluhou druhého miesta upevnil vedenie v priebežnej klasifikácii svetového šampionátu. Tretí na okruhu Gillesa Villeneuvea v Montreale skončil úradujúci majster sveta Nemec Sebastian Vettel.

Preteky v Kanade boli najdramatickejšie v doterajšom priebehu aktuálnej sezóny. Už v prvej zákrute po štarte sa takmer zrazili oba mercedesy, keď Brit Lewis Hamilton sa agresívnym manévrom natlačil do Rosberga. Súboj tímových kolegov využil Vettel, ktorý sa dostal pred Hamiltona na druhé miesto. Následne do seba narazili obaja piloti stajne Marussia Brit Max Chilton a Francúz Jules Bianchi, po ich vzájomnej kolízii musel na trať vyjsť tzv. safety car. Ten odstúpil v 7. kole. O tri kolá neskôr druhú pozíciu opäť získal Hamilton, ktorý sa po výbornom manévri dostal pred Vettela. V ďalšom priebehu jazdili na čele pretekov oba mercedesy, tesný náskok si udržiaval Rosberg. V polovici pretekov začal mať problémy s brzdami Hamilton, ktorý napokon musel zájsť do boxov a po druhý raz v sezóne veľkú cenu nedokončil. V tom momente sa zdalo, že Rosberg má už víťazstvo isté. Avšak aj jeho monopost začal mať technické problémy, čo využil Ricciardo a dve kolá pred koncom sa dostal pred mladého Nemca. V rovnakom čase sa pri predbiehacom manévri zrazili Brazílčan Felipe Massa s Mexičanom Sergiom Perezom, obaja piloti po nepríjemnej kolízii skončili v ochrannej bariére a takmer zo sebou z trate stiahli aj Vettela. Ten sa iba tesne vyhol Perezovmu monopostu a napokon skončil tretí.

Rosberg zásluhou druhého miesta zvýšil svoj náskok v priebežnom poradí MS, keď druhý Hamilton naňho po nedeli stráca už 22 bodov. Tretí je zatiaľ Ricciardo (79 b). Ďalším podujatím seriálu bude 22. júna VC Rakúska na okruhu v Spielbergu.

Red Bull predĺžil zmluvu s Adrianom Neweyom

Vedenie úradujúceho šampióna Pohára konštruktérov formule 1 Red Bull oznámilo, že predĺžilo zmluvu o ďalšie tri roky s dvorným dizajnérom Adrianom Neweyom. Informovala agentúra Reuters.

Šéf stajne Red Bull Chirstian Horner súčasne dodal, že Newey by mal pracovať v novej oblasti na zatiaľ nešpecifikovaných technologických projektoch. Pre ďalšie sezóny tak bude pôsobiť len v úlohe poradcu a mentora.

Päťdesiatpäťročný Newey prišiel do tímu Infiniti Red Bull Racing v úvode sezóny 2006 v pozícii technického šéfa a v rokoch 2010 až 2013 získal s tímom všetky tituly.

Tím Red Bull figuruje v aktuálnom Pohári konštruktérov F1 po siedmich z devätnástich pretekov na druhom mieste, pričom na vedúci Mercedes stráca 119 bodov.

VC Kanady - výsledky:
1. Daniel Ricciardo (Austr./Red Bull) 1:39:12,830 h, 2. Nico Rosberg (Nem./Mercedes) +4,236 s, 3. Sebastian Vettel (Nem./Red Bull) +5,247, 4. Jenson Button (V.Brit./McLaren Mercedes) +11,755, 5. Nico Hülkenberg (Nem./Force India) +12,843, 6. Fernando Alonso (Šp./Ferrari) +14,869, 7. Valtteri Bottas (Fín./Williams) +23,578, 8. Jean-Éric Vergne (Fr./Toro Rosso) +28,026, 9. Kevin Magnussen (Dán./McLaren Mercedes) +29,254, 10. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) +53,678, 11. Sergio Perez (Mex./Force India), 12. Felipe Massa (Braz./Williams), 13. Adrian Sutil (Nem./Sauber) - všetci +1 kolo, 14. Esteban Gutiérrez (Mex./Sauber) +6 kôl

nedokončili: Kamui Kobajaši (Jap./Caterham), Daniil Kvjat (Rus./Toro Rosso), Lewis Hamilton (V.Brit./Mercedes), Romain Grosjean (Fr./Lotus), Marcus Ericsson (Švéd./Caterham), Max Chilton (V.Brit./Marussia), Jules Bianchi (Fr./Marussia)

Priebežné poradie MS (po 7 z 19 pretekov):
1. Nico Rosberg 140, 2. Lewis Hamilton 118, 3. Daniel Ricciardo 79, 4. Fernando Alonso 69, 5. Sebastian Vettel 60, 6. Nico Hülkenberg 57, 7. Jenson Button 43, 8. Valtteri Bottas 40, 9. Kevin Magnussen 23, 10. Sergio Perez 20, 11. Felipe Massa 18, 12. Kimi Räikkönen 18, 13. Romain Grosjean 8, 14. Jean-Éric Vergne 8, 15. Daniil Kvjat 4, 16. Jules Bianchi 2

Pohár konštruktérov:
1. Mercedes 258, 2. Red Bull 139, 3. Ferrari 87, 4. Force India 77, 5. McLaren Mercedes 66, 6. Williams 58, 7. Toro Rosso 12, 8. Lotus 8, 9. Marussia 2

Perez s Chiltonom dostali tresty za kolízie na VC Kanady

Piloti formule 1 Sergio Perez zo stajne Force India a Maxi Chilton z tímu Marussia dostali tresty pre najbližšie preteky za spôsobenie havárii na nedeľňajšej Veľkej cene Kanady. Informovala agentúra Reuters.

Pereza uznali vinným za nehodu s Brazílčanom Felipe Massom na Williamse a na štarte Veľkej ceny Rakúska (22. júna) príde o päť miest. Mexičan v poslednom kole v Montreale zablokoval Massu a po nepríjemnej kolízii obaja skončili v ochrannej bariére. So sebou takmer stiahli aj Sebastiana Vettela na Red Bulle, ktorý sa im len tesne vyhol a napokon skončil tretí.

Chilton príde pre zavinenie kolízie s Julesom Bianchim na štarte VC Rakúska o tri miesta. Britský jazdec mal v Montreale nehodu hneď v prvom kole a to so svojim tímovým kolegom Julesom Bianchim. Vo štvrtej zákrute stratil Chilton kontrolu nad monopostom narazil do Bianchiho, pričom točiaceho sa francúzskeho pilota poslal rovno do steny. Britský jazdec tak po prvý raz v kariére, a celkovo po 25 štartoch, nedokončil preteky F1. Na trať po skorej kolízii v Montreale musel následne vyraziť "safety car".
 

Vyberte región